Beste bezoeker,

Schrijf je nu in voor de tips en weetjes over groslijsten

Page content

Cursus Past Performance voor opdrachtgevers

Over de trainer

Mijn naam is Leen Valk en in de afgelopen 3 jaar heb ik honderden mensen getraind in het objectief meten van de prestaties van aannemers en ingenieursbureaus. Ik werk met de meest uiteenlopende prestatiemetingen, van de standaard Past Performance meting tot specifieke prestatiemetingen van gemeenten, waterschappen en provincies. Voor de training maakt dat geen verschil.

In het begeleiden van honderden directievoerders, toezichthouders en projectleiders bij gemeenten, waterschappen en provincies, heb ik gemerkt dat men vaak grote moeite heeft met het doen van een objectieve beoordeling van een aannemer. Dit leidt in de praktijk tot discussies met een aannemer of een onterecht hoge of lage score. Vaak beoordeelt de ene collega bij een opdrachtgever veel strenger dan een andere collega. Dit kun je met een training voor 80% voorkomen.

In mijn tijd als adviseur bij CROW heb ik enorm veel ervaring opgedaan in het trainen van mensen. In de afgelopen 10 jaar heb ik zo’n 400 trainingen gegeven over aanbesteden en contracteren in de infra. Momenteel focus ik mij volledig op prestatiemeten en de selectie van aannemers door middel van groslijstsystematieken.

Wat leer je tijdens de training?

 • De 6 meest gemaakte beoordelingsfouten van opdrachtgevers herkennen en voorkomen
 • Hoe je het startgesprek met een aannemer doet en daarmee discussies over prestatiemeten voorkomt
 • Het belang van het scheiden van feedback- en beoordelingsgesprek
 • De 4 dingen waar aannemers enorm gedemotiveerd van worden en die je dus niet moet doen
 • Hoe je de feedback aan een aannemer geeft en hoe je borgt dat er ook echt wat veranderd
 • Hoe je het beoordelingsgesprek voert en de motivatie bij de beoordeling vastlegt
 • Hoe je een rechtvaardige beoordeling doet volgens het 5 stappenmodel:
  1. Overeenkomst
  2. Nadere afspraken
  3. Feitelijke gebeurtenissen
  4. Omstandigheden
  5. Beoordeling

Hoe gaat zo’n training en hoe lang duurt het?

Ik heb gekozen voor een intensieve training van een halve dag, omdat mijn ervaring is dat dat voldoende is om van goed van start te gaan. Het echte leren gebeurt tijdens het beoordelen zelf. Tijdens de training gaan we vooral veel oefenen met rechtvaardig beoordelen. Bij het maken van de training heb ik mezelf gedwongen om uit te gaan van wat een beoordelaar moet kunnen, dat oefenen we met rollenspellen en voorbeelden.

In-company

De in-company cursus wordt gegeven voor een groep tot 14 personen en kost €1750,-excl. BTW. Dat is inclusief documentatie, voorbereiding en reistijd.

Interesse? Vul je gegevens hieronder in en we nemen binnen een werkdag contact met je op.

Contact