Waarom een groslijst ingenieursdiensten?
06 september 2016 

Waarom een groslijst ingenieursdiensten?

De belangrijkste reden om bij ingenieursdiensten groslijsten toe te passen, is dat deze veel flexibeler zijn dan een raamovereenkomst voor ingenieursdiensten.

Steeds meer gemeenten en waterschappen willen af van hun raamovereenkomst en stappen over op een groslijst.

RotondeHet contracteren van ingenieursdiensten is in de praktijk niet zo eenvoudig, de uitvragen van aanbesteders variëren van raamovereenkomsten met uurtarieven tot BVP-aanbestedingen volledig gegund op EMVI. Vraag de gemiddelde aanbesteder naar zijn tevredenheid over het aanbesteden van ingenieursdiensten, dan ontstaat vaak de verzuchting dat het erg lastig is, veel tijd kost en lang niet altijd een kwalitatief goed product oplevert.

Door groslijsten toe te passen kun je de transactiekosten van ingenieursdiensten sterk verminderen en komen de goed presterende bureaus veel eerder bovendrijven.

 

Hierbij 4 tips voor het selecteren van ingenieursbureaus voor ingenieursdiensten.

Tip 1: Pas geen raamovereenkomst meer toe voor ingenieursdiensten

De eerste tip is dat je bij ingenieursdiensten geen raamovereenkomst meer toepast, alleen nog bij sterk gestandaardiseerde diensten die een hoog-frequent karakter hebben zoals bodemonderzoek en het boren van asfaltkernen.

Ten eerste is een raamovereenkomst voor ingenieursdiensten vaak nadelig voor lokale en kleinere ingenieursbureau’s. Vaak beschikken deze bureau’s niet over alle competenties en referenties om in te schrijven op de raamovereenkomst, terwijl de specifieke kennis en kunde juist ook bij kleinere bureau’s aanwezig is. Daarnaast zie je dat wanneer een klein bureau in een grotere gemeente niet in de raamovereenkomst zit, dat voor dat bureau een flink probleem kan zijn omdat het bureau vaak voor 4 jaar geen opdrachten meer krijgt van die gemeente.

Verder is een raamovereenkomst ook veel te star, slecht presterende bedrijven kun je moeilijk uit de raamovereenkomst zetten en nieuwkomers op deze dynamische markt kun je gedurende de looptijd van de raamovereenkomst geen uitnodigingen geven.

Lees hier nog meer over de nadelen van raamovereenkomsten.

Tip 2: Hanteer groslijsten voor ingenieursdiensten

De starheid en MKB-onvriendelijkheid van raamovereenkomsten zijn er niet bij groslijsten. Mijn advies is om groslijsten te hanteren voor ingenieursdiensten. Start bijvoorbeeld met de meest voorkomende werkzaamheden zoals het opstellen van RAW-bestekken en het maken van bestekstekeningen voor civiele werken. Ik raad je af om niet te veel groslijsten te hanteren, beter kun je beginnen met de bulk van het werk, de uitzonderingen volgen mogelijk later.

IngenieursdienstenTip 3: Pas een nadere selectie toe binnen de groslijst ingenieursdiensten

De hoeveelheid groslijsten kun je beperkt houden door een nadere selectie uit te voeren binnen de groslijst. Zeker bij ingenieursdiensten is dat heel waardevol doordat je met de nadere selectie de expert voor het werk gemakkelijk kunt vinden. De noodzaak om de expert door middel van EMVI te selecteren neemt daardoor ook af, dat scheelt de nodige transactiekosten.

Tip 4: Voer prestatiemeten in bij ingenieursdiensten

Prestatiemeten bij ingenieursdiensten is nog veel belangrijker dan bij werken. Ingenieursdiensten zijn lastig ‘pakbaar’ de kwaliteit is vaak summier omschreven en de verwachtingen lopen veel sneller uiteen dan bij een werk. Prestatiemeten helpt bij uitstek om de kwalitatief goede bureau’s en mensen boven te laten drijven. Door bijvoorbeeld per groslijst een top 3 van de hoogst presterende bureau’s aan te leggen en die een grotere kans op opdrachten te geven zul je zien dat de prestaties enorm verbeteren.

Wij hebben voor de provincie Noord Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier prestatiemeten bij ingenieursdiensten ontwikkeld en geautomatiseerd. Daardoor hebben ze er weinig werk aan en hebben ze een goed overzicht over de prestaties van de bureaus.

 

Heb je een vraag over groslijsten bij ingenieursdiensten?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen